I am Fishead – Är företagsledare psykopater?

Är företagsledare psykopater?
Det är ett välkänt faktum att vårt samhälle är uppbyggt som en pyramid?. De mycket få personer i toppen skapar förutsättningar för en majoritet nedan. Vilka är dessa människor? Kan vi klandra dem för att de problem som vårt samhälle står inför idag? Styrs av ordstävet ”En fisk ruttnar från huvudet” vi ut för att följa denna fiskliknande lukt. Vad vi funnit är att människor i toppen är mer benägna att vara psykopater än resten av oss.

Vem, eller vad, är en psykopat? Till skillnad från Hollywoods stereotyp bild, är de inte alltid blodtörstiga monster från slasher filmer. Egentligen skulle den trevliga damen som chattade upp dig på tunnelbanan i morse vara en. Så kan din folkskollärare, din grinande chef, eller ens din kärleksfulla pojkvän.
Den medicinska definitionen är enkel: En psykopat är en person som saknar empati och samvete, kvalitet som vägleder oss när vi välja mellan gott och ont, moraliskt eller inte. De flesta av oss är betingade att göra bra saker. Psykopater inte. Deras inverkan på samhället är häpnadsväckande, men helt psykopater knappt göra upp en procent av befolkningen.

Genom intervjuer med kända psykologen professor Philip Zimbardo, ledande expert på psykopati Professor Robert Hare, tidigare president i Tjeckien och dramatikern Vaclav Havel, författare Gary Greenberg och Christopher Lane, professor Nicholas Christakis, bland många andra tänkare, har vi grävde i en värld av psykopater och hjältar och avslöjat chockerande konsekvenser för oss och vårt samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s